Driedaagse Educatieve Reis Vrienden van Romagne ’14 – ‘18 

22 t/m 24 september 2017

Deze bijzondere reis voert u naar de Argonnen, een historische plek in de Maasvallei iets ten westen van Verdun.
 
Het programma
Ons programma draait om indrukken en sfeer. Op de heenweg doen wij als eerste de imposante citadel van Montmédy aan. Via Sivry-sur-Meuse, waar wij het monument ‘Grande Montagne’ van de 316e US Infanterie Divisie bezoeken met een schitterend uitzicht over de Maasvallei en de slagvelden, rijden we naar Romagne-sous-Montfaucon. Vandaar gaat het naar Varennes-en-Argonne, waar de poging van koning Lodewijk XVI van Frankrijk om samen met zijn Marie Antoinette de veilige citadel van Montmédy te bereiken in een drama eindigde. La Harazee, een relatief klein Frans soldatenkerkhof tegen een heuvel op weg naar ons hotel in Vienne-le-Château, is de laatste stop voordat we ons hotel Le Tulipier bereiken. Hier genieten we van een uitstekend driegangendiner inclusief wijn.
 
De tweede dag bezoeken we als eerste de Ouvrage de la Falouse, een bolwerk dat zeer authentiek gerestaureerd is door Fréderic Radet en zijn team vrijwilligers. De Mort-Homme, de beroemde ‘rode’ heuvel op de linker Maasoever, mag tijdens deze reis natuurlijk niet ontbreken net als Heuvel 304. We gebruiken een uitgebreide lunch in het museum Romagne 14-18 met aansluitend een rondleiding door Jean-Paul de Vries. Diens particuliere museum vertelt op indringende en persoonlijke wijze over het dagelijkse leven van de Eerste Wereldoorlog. Achter elk voorwerp, de stille getuigen, schuilt het kleine verhaal van een grote oorlog.
 
Aansluitend bezoeken wij de Duitse begraafplaatsen Nantillois en Apremont-en-Argonne. In de buurt van deze laatste plek maken we onder leiding van Mark van den Hoff een wandeling en besteden we uitvoerig aandacht aan de geschiedenis van de Amerikaanse inmenging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Kleurrijke namens als George Patton, John ‘Black Jack’ Pershing, Harry S. Truman en Douglas Mac Arthur komen tot leven, net als de bijzondere daden van sergeant Alvin Cullum York, de beroemde Amerikaanse boerenzoon die, volgens de overlevering, eigenhandig 132 krijgsgevangen maakte en van majoor Charles White Whittlesey en zijn ‘Lost Bataljon’. ’s Avonds wordt er in Le Tulipier opnieuw een uitstekend driegangendiner met wijn geserveerd.
 
De derde dag bezoeken we samen met gids Jean-Paul de Vries de Butte de Vauquois, waar Fransen en Duitsers een onvoorstelbare mijnenoorlog uitvochten. In en rond Romagne en Verdun liggen 33 Franse, 29 Duitse soldatenkerkhoven en 1 Amerikaans. Op de Butte de Montfaucon vinden we het Amerikaanse monument dat herinnert aan deze slag met pal daarachter de ruines van wat eens het dorp Montfaucon was. Als afsluiting brengen we een bezoek aan het Meuse-Argonne American Cemetery, de grootste Amerikaanse militaire begraafplaats in Europa, met 14.246 gesneuvelden uit 1918 toen in het Argonnewoud een verbitterde slag werd geleverd. Na de lunch gaat het dan weer richting Nederland.  Wij beloven u een indrukwekkende en sfeervolle reis, waarvan een deel van de reissom ten goede komt aan het museum Romagne ’14 –18.
 
Meer Informatie en Prijzen: www.historizon.nl 
Gezien in de volgende reisgidsen:
Lonely Planet France Guide de Routard Velden van Weleer
Lonely Planet France Le Guide du Routard Lorraine Velden van Weleer