museum-romagne-jean-paul-de-vries-94Het lijkt of de bossen rondom Romagne-sous-Montfaucon niks van de oorlog willen weten. Elke dag spuugt de aarde spullen uit de Eerste Wereldoorlog uit: bommen, geweren, helmen. Ook de getuigen van het dagelijkse, persoonlijke leven komen naar boven: kammetjes, munten, bestek, zakhorloges. Al sinds 1976 zoekt en vindt Jean-Paul de Vries deze zaken.

In zijn informele museum Romagne ’14-’18 stelt hij natuurlijk de geweren, de bajonetten en de kogels tentoon, maar Jean-Paul de Vries houdt van de vondsten die getuigen van het alledaagse leven. Hij wil juist dat alledaagse, gewone leven van de soldaat uit de Eerste Wereldoorlog laten zien. Zo hoopt Jean-Paul je te laten beseffen hoe gruwelijk oorlog is. Oorlog die werd en wordt uitgevochten door gewone jongens en meiden.

Alle objecten in de permanente expositie zijn door Jean-Paul de Vries zelf gevonden in een straal van 5 à 6 kilometer rondom zijn informele museum in Romagne-sous-Montfaucon. Elk object is door de vingers van Jean-Paul gegaan en heeft zijn eigen verhaal. Een verhaal dat hij indringend weet over te brengen.