NIEUWSBRIEF 2023/2024

Romagne sous Montfaucon
15 maart 2024

Beste vrienden van Romagne,

Graag hadden wij onze jaarlijkse nieuwsbrief eind december 2023 gestuurd maar door technische problemen is het later geworden dan we gehoopt hadden. Het is inmiddels al even 2024. Dat belet ons niet u allen alsnog een goed en gezond 2024 te wensen. Aan de vooravond van een nieuw seizoen (wij openen onze deuren op 1 april) is er veel nieuws te melden rond War for Peace/Romagne 14-18.

WAR FOR PEACE: EEN JUISTE NAAM

Om te beginnen: De nieuwe naam van het museum, War for Peace/Romagne 14-18 vindt weerklank. Dat blijkt uit de vele reacties. De vredesgedachte die het museum in woord en daad wil uitdragen is helaas urgenter is dan ooit. De aanhoudende oorlog in Oekraïne, de oorlogstaal van president Poetin en de dramatische ontwikkelingen in Gaza geven alle aanleiding nog bewuster stil te staan bij het feit dat vrede geen vanzelfsprekendheid is en dat de vrede beschermd en gekoesterd moet worden, overal ter wereld. Juist een museum dat oorlog als onderwerp heeft kan in die vredesgedachte een inspirerende rol spelen.
Die gedachte heeft Jean-Paul met zijn museum in 2023 dan ook met grote inzet uitgedragen. Op verschillende manieren.

Twee bezoekers, uit Rusland en Oekraïne, op bezoek bij JP als onderdeel van een liftvakantie

HET VERHAAL VAN DE SOLDAAT

In de eerste plaats met het doorgaan waar het JP ooit allemaal om begonnen was, lang geleden. Niet alleen om zijn vondsten te exposeren, maar ook om aan de bezoekers van het museum het verhaal te vertellen dat met die vondsten verbonden is. Het verhaal van de soldaat die door een speling van het lot in de oorlog terecht kwam. Omdat hij moest leven in de tijd waarin deze oorlog plaatsvond. Onder welke omstandigheden leefde de soldaat, hoe hield hij zich staande, hoe zag zijn leven eruit op het slagveld, maar ook achter de linies. Wat waren zijn verwachtingen, zijn dromen, zijn illusies en desillusies?

Amerikaanse kruisen en Franse vlaggen naast elkaar op de Meuze-Argonne American Cemetery in Romagne

JP heeft over dat soldatenleven altijd verteld. Het soldatenleven aan beide kanten, want voor JP is er nooit een goed of fout geweest. De soldaat zelf, de mens, stond centraal en staat dat nog steeds. Maar ook de boodschap dat oorlog een zaak van mensen is, en dat dezelfde mensen die een oorlog beginnen, die oorlog ook kunnen beëindigen.

Twee kanten en hetzelfde verhaal: JP op de Amerikaanse en Duitse begraafplaats in Romagne

TEACH AND TOUCH

In 2023 heeft JP zijn indringende verhaal op verschillende manier verteld. In de eerste plaats in en rond het museum. Hij richt zich in het bijzonder op schoolkinderen. Gelukkig hebben scholen na de Covid crisis de weg naar Romagne weer gevonden.
JP laat de leerlingen niet alleen het museum zien maar neemt ze ook mee ‘het veld in’, naar belangrijke en aansprekende plekken in de omgeving van Romagne. Het grote Meuse-Argonne American Cemetery op een steenworp van het museum, maar ook plekken als de Butte de Vauqois, of de bossen en akkers rond Romagne.

Altijd weer maken de tochten en verhalen grote indruk. Er zijn scholen die van een bezoek aan Romagne een jaarlijks terugkerende traditie hebben gemaakt. ‘Teach and Touch’, Leren en Geraakt Worden, dat zijn de uitgangspunten van de rondleidingen van JP. Waarin het ‘touch’ ook nog letterlijk kan worden opgevat. Alles in zijn museum is aanraakbaar, en maakt dat zijn verhalen een nog grotere indruk achterlaten.

VERANDERENDE TIJDEN

Maar we moeten helaas ook signaleren dat het aantal scholen dat Romagne bezoekt afneemt. Dat heeft niets te maken met het ontbreken van enthousiasme, maar alles met financiën.
Het afschaffen van de verplichte ouderlijke bijdrage is daar onder meer de oorzaak van. Minder budget voor een school betekent minder te besteden, en dan zijn de excursies de eerste activiteiten die geschrapt of uitgesteld worden. Voor het museum is de vraag: is dit een tijdelijke of blijvende situatie?
Dat geldt ook voor bezoeken van groepen van het Ministerie van Defensie. Met de toenemende spanningen in Europa worden er andere prioriteiten gesteld. Bezoeken worden uitgesteld of geschrapt. Ook dit is een bron van zorg en onzekerheid.

Augustus 2023. 80 medische soldaten van de US Army bezoeken Romagne en krijgen een heuse JP sandwich.

ROMAGNE KOMT NAAR U TOE:
LEZINGEN EN THEATER VERTELLINGEN

Maar War for Peace/Romagne 14-18 kan het ook omdraaien en naar u toe komen. JP heeft de afgelopen jaren nieuwe activiteiten ontplooit die ook in 2023 steeds nadrukkelijker zijn agenda bepaalden. Hij gaat daarmee door in 2024.

JP geeft lezingen op scholen in Nederland. Ook in de lezingen staat het verhaal van de gewone soldaat centraal. Hij neemt voorwerpen mee uit het museum en vertelt erover. Met behulp van deze vondsten en Powerpoint presentaties vertelt JP zijn verhaal. En beantwoordt hij vragen van leerlingen. Altijd weer maken zijn bezoeken aan scholen een grote indruk.

Daarnaast is 2023 het jaar geworden van de theatervertellingen van JP. Hoe heeft het zover kunnen komen? Zo luidt de titel van zijn avondvullende vertelling over een jongen uit het zuiden van Nederland die in Frankrijk terecht kwam en van wie het leven bepaald werd door de oorlog en hoe hij, via die oorlog, zich ontpopte tot een boodschapper van vrede.

In 2024 zullen de lezingen en zijn theatervertellingen worden voortgezet. Het is een nieuwe ontwikkeling waar JP en zijn publiek erg blij mee zijn.

(Wilt u een lezing of voorstelling van JP boeken? Neem concact op via info@romagne14-18.com)

OORLOG ALS KUNSTWERK

Wie het museum van JP bezoekt ziet onmiddellijk dat het hier geen doorsnee museum betreft. Er is niets opgepoetst. Alles wordt tentoongesteld zoals het werd aangetroffen. Roestig, vuil. JP laat de oorlog zien zoals hij was. Niets wordt mooier gemaakt dan de werkelijkheid van toen. Juist die presentatie – zonder verklarende bijschriften- maakt het bezoek onvergetelijk. Of, zoals een bezoeker opmerkte: dit is geen museum, dit is een kunstwerk.

Oorlog en kunst kunnen samengaan. JP werkt momenteel aan een groot kunstproject waarvan onze hoop is dat het de wereld over mag gaan, te beginnen in Frankrijk en Nederland.

Hij noemt het project Letters of War. Een muur van antieke letterbakken, 20 meter lang en 2,5 meter hoog. Deze 190 letterbakken zullen zijn gevuld met kleine aandenkens uit de Grote Oorlog en hebben thema’s als munitie, drank, roken, huishoudelijke spulletjes. Een muur van waanzin. Aan de voet van de letterbakken zal er nog een strook te zien zijn met kranten en drukwerk uit die tijd.

In 2023 is een groep vrijwilligers begonnen met het vullen van de letterbakken. Een zeer grote klus in het hart van het museum.
JP hoopt dat dit kunstwerk in de nabije toekomst aan het publiek getoond kan worden. Diverse musea in Frankrijk en Nederland hebben al hun interesse getoond.
Uiteindelijk zullen de letterbakken weer verkocht worden ten bate van ons museum.

VLAGGEN VOOR VREDE

Een ander groot project is het Vlaggen voor Vrede project: het plaatsen van vredes vlaggen op plaatsen die van een bijzondere betekenis zijn geweest in de Grote Oorlog. In de eerste plaats in de omgeving van Romagne. Door de vlaggen te plaatsen in het landschap worden de slachtoffers van de oorlog weer voor even zichtbaar gemaakt en niet vergeten. De vlaggen vormen zo een stille maar bijzonder indrukwekkende oproep voor vrede overal ter wereld.

In 2023 is hiermee een begin gemaakt. U kunt er alles over lezen in de artikelen Vlaggen voor Vrede 01 en Vlaggen voor Vrede 02 op de nieuwspagina van onze website.

Voor 2025 staat er een indrukwekkende vervolg van dit project in de planning: het plaatsen van 15.000 vlaggen in de vallei van La Robinette in Romagne, door JP sinds de jaren ’80 al Peace Valley genoemd. JP heeft drie scholen in Nederland benaderd om mee te helpen met het maken van de vlaggen: het Elde College in Schijndel, het Matrix Lyceum in Drachten en De nieuwe Veste in Hardenberg. Leerlingen van deze scholen zijn al vaak in Romagne geweest en JP gaat er ook lezingen geven.

Om het Vlaggen voor Vrede project te steunen kunt u een of meer vlaggen doneren. (Hoe meer hoe beter natuurlijk).
Een gedoneerde vlag kost EUR. 2,50. De details vindt u op onze nieuwe Vlaggen voor Vrede pagina op onze website. De donatieknop helpt u verder en brengt u naar onze PayPal Checkout pagina. Maar u kunt ook op andere manieren overmaken. Voor alle info kijk op de Vlaggen voor Vrede pagina.

DANK DONATEURS

Tijdens de bijzonder moeilijke tijd van de Covid crisis hebben veel donateurs het museum gesteund. JP wil zijn dank letterlijk tonen door de namen van bijzondere donateurs zichtbaar te maken op een groot bord bij de ingang van het museum. Het is de bedoeling dat alle donateurs van ons museum een plekje krijgen in het museum.

WALKING THE DOG

Tijdens de Covid crisis hield JP op zijn Facebookpagina een dagboek bij. Met zijn trouwe hond Darius (Rust in Vrede, vriend) maakte hij vele wandelingen. Susanne Teeuwen heeft deze overpeinzingen met bijbehorende foto’s gebundeld. Het plan is om dit boek in het Nederlands en Engels voor de komende zomer uit te gaan geven. Uiteraard houden we u van alle details op de hoogte.

WWW.ROMAGNE 14-18.COM, ONZE BRON VAN INFORMATIE

JP deelt veel van zijn nieuws op zijn FB pagina. Maar lang niet iedereen bezoekt FB of andere social media als Instagram etc. Voor ons blijft www.romagne14-18 dan ook de hoofdbron van informatie voor alles wat er rond War for Peace/Romagne14-18 gebeurt.

In de praktijk is ons helaas gebleken dat onze nieuwsbrief niet al onze abonnees bereikt. Meer dan eens ondervonden wij ook technische problemen.

Wij hebben dan ook besloten om de nieuwspagina van onze website leidend te laten zijn in onze nieuwsberichten. Op deze pagina zullen wij op regelmatige basis het laatste nieuws rond War for Peace/Romagne 14-18 met u delen. Wij denken daarbij aan een update aan het eind van iedere maand. We nodigen u dan ook uit regelmatig onze website te bezoeken.

De Stichting Friends of Romagne heeft inmiddels een eigen pagina op www.romagne14-18.com.
Zo denken wij u wat informatie betreft nog beter van dienst te kunnen zijn.

DRAAG BIJ AAN ONZE WEBSITE

Ons museum krijgt veel internationale bezoekers. Wij zouden het mooi vinden als u een bijdrage aan onze website zou willen leveren. In de vorm van een verslag, een overpeinzing, foto’s. Onze nieuwspagina kan ook voor u een plek zijn om uw band met de geschiedenis van de Grote Oorlog met ons en onze bezoekers te delen. Heeft u een familiegeschiedenis die een groter publiek verdient? Heeft u bijzondere herinneringen? Hoe is bij u uw fascinatie voor deze oorlog ontstaan? Wat wilt u kwijt over uw bezoek aan Romagne en omstreken. Uw bijdrage is meer dan welkom en wij zullen deze met plezier plaatsen.

Stuurt uw bijdragen naar webmaster@romagne14-18.com

Wij zien ernaar uit. Bij voorbaat veel dank!

JP, Bob Latten, Erik Louw en Bert Penraat aan het werk voor weer een nieuwe Great War Short.

GREAT WAR SCHORTS
ROMAGNE 14-18 OP YOU TUBE

War of Peace heeft zijn eigen Facebook Pagina en website. Maar we hebben ook ons eigen YouTube kanaal. Regelmatig worden daarop Great War Shorts op gepost, een initiatief van Bob Latten in samenwerking met BeeMotion. Bezoek ons kanaal, en vergeet niet te ‘subscriben’.

Erik en Bob van BeeMotion. Bedankt mannen voor jullie grote support!

EEN KLEIN MUSEUM, MAAR ‘A HARD PLACE TO LEAVE’

In zeer moeilijke tijd van de Covid crisis heeft WP/M1418 kunnen overleven dankzij uw steun. Natuurlijk zouden wij het mooi vinden u te kunnen berichten dat we er financieel helemaal goed voor staan. De werkelijkheid is dat we nog steeds niet kunnen zonder de steun van al onze vrienden en donateurs.

Het in stand houden van een klein museum vraagt een grote inspanning. U kunt bijdragen. Daarmee werkt u mee aan het in leven houden van de herinnering aan al die mensen die in de Grote Oorlog moesten leven of het leven lieten. En u ondersteunt de vredesboodschap van JP die hij dagelijks in woord en gebaar uitdraagt aan de bezoekers van zijn museum, niet in de laatste plaats al die jonge mensen die bij hem een verhaal horen dat een impact heeft op hun leven en hoe zij tegen de wereld van nu aankijken.

Op de Vrienden van Romagne pagina leest u hoe u kunt doneren en kunt helpen bij het instandhouden van onze bijzondere plek van herinnering, educatie en kunst. En onze boodschap van vrede.

Wij zien uit naar uw komst naar Romagne, of naar het op andere manieren onze contacten te onderhouden.
Dank voor al uw betrokkenheid!

 

Jean-Paul de Vries

Stichting Vrienden van Romagne 14-18

Previous
Previous

101 redenen om naar Romagne te gaan (47)

Next
Next

Vlaggen voor vrede 02